Sumaišykite
citrinos žievelę, citrinos sultis, actą, šalaviją, druską ir
pipirus mažame dubenėlyje. Palikite 15 min.
Tuo tarpu
paskrudinkite riešutus ant vidutinės kaitros, nuolat maišykite iki
kol švelniai paruduos, maždaug 5 min. Sudėkite į mažą dubenį
ir palikite atvėsti.
Naudodami daržovių
skustuką, susmulkinkite smidrus išilgai (į juosteles) ir sudėkite
į didelį dubenį.
Įmaišykite
alyvuogių aliejų į citrinos-acto mišinį. Geriausia būtų
supilti plona, pastovia srovele. Paragaukite ir papildykite druska ir
pipirais, jei norisi.
Į smidrus sudėkite
atvėsusius kedrinių pinijų riešutus, padažą, petražoles ir
pusę parmezano. Išmaišykite lengvais krestelėjimais. Pabarstykite
dar druskos ir pipirų jei norisi. Palikite salotas pastovėti bent
10 minučių prieš patiekiant. Patiekite apibarstę likusį
parmezaną. Skanaus!
Kadangi smidrų galai būna ganėtinai kieti - geriau juos nupjaustyti arba gerai apskusti. Apvyniokite kiekvieną smidro stiebą plona šoninės juostele, pagal skonį pabarstykite druskos ir šiek tiek šviežio čiobrelio.
Orkaitėje (ant grotelių) kepame 18-22min arba iki jūsų mėgiamo šoninės apskrudimo.
Ant žarijų geriausia naudoti groteles, padengtas plona folija. Kepame 18-20min arba vėlgi - iki norimos šoninės konsistencijos.
Kadangi mes naudojame šalto rūkymo šoninę - kartais nė nelaukiam tiek, tik pašildome keletą minučių. Užkandis tiesiog nuostabus ir pilnas variacijų priklausomai nuo vaizduotės! Nebijokite eksperimentuoti. Skanaus!
Užvirkite balzaminį
actą ant vidutinės kaitros nedideliame prikaistuvyje. Virkite kol
kiekis sumažės per pusę, maždaug 3 minutes. Tuomet išpilkite į
didelį dubenį, įmaišykite alyvuogių aliejų, garstyčias,
mairūną ir česnaką. Įberkite šiek tiek druskos ir pipirų.
Pavirkite smidrus pasūdytame vandenyje maždaug 4 minutes, kad išliktų vos jaučiamas šviežių smidrų traškumas. Nusunkite. Praskalaukite šaltu vandeniu ir nusunkite dar kartą. Sudėkite smidrus ir papriką į dubenį su padažu ir viską sumaišykite lengvais krestelėjimais. Apibarstykite riešutais ir patiekite.
Skanaus!
Įkaitinti aliejų didelėje keptuvėje (viryklę nustatyti ant vidutinės kaitros). Sudėti šalaviją, čiobrelius ir grybus. Kepti maždaug 4 min iki kol grybai švelniai paruduos. Pridėjus smidrų ir česnako pakepti dar 2 min. Tuomet įpilti sultinį ir kepti 2-3 min arba kol skysčio liks maždaug 2 šaukštai. Nuimti keptuvę nuo kaitros, įmaišyti sviesto, citrinos sulčių, druskos ir žiupsnelį pipirų.
Užpildykite du trečdalius keptuvės vandeniu. Pridėkite acto, užvirkite ant silpnos ugnies. Įmuškite kiaušinius į puodelius ar padažo indelius – iš jų atsargiai išpilkite kiekvieną į keptuvę su vandeniu ir actu. Pavirkite 3 min iki norimo kietumo, geriausia, kad trynys būtų skystas. Atsargiai išimkite kiaušinius kiaurasamčiu.
Padalinkite grybų ir smidrų mišinį į dvi lėkštes, ant kiekvienos uždėkite po kiaušinį ir pabarstykite pipirais.
Skanaus!
Nupjaukite smidrų ūglių galus. Įdėkite ūglius į didelį dubenį kartu su 1/3 stiklinės druskos, užpilkite vandeniu ir palikite pastovėti porai valandų. Nuplaukite po šaltu vandeniu, nusausinkite.
Naudokite sterilizuotus stiklainius plačiu kakliuku.
Sumaišykite actą, cukrų, 1 šaukštelį druskos, garstyčias, krapų sėklas ir svogūnų žiedus. Užvirinkite ir pavirkite vieną minutę.
Sudėkite smidrų ūglius į stiklainius augimo kryptimi, palikite šiek tiek vietos iki dangtelio. Įdėkite po krapų šakelę į kiekvieną stiklainį, įberkite 1/4 šaukštelio paprikos. Užpilkite marinatą, steriliai uždarykite stiklainius. Stiklainius sudėti į didelį puodą ir palaikyti verdančiame vandenyje 10min.
Atvėsinkite kambario temperatūroje. Patikrinkite, ar visi stiklainiai sandarūs. Laikyti tamsioje, vėsioje vietoje. Jei stiklainis neužsidarė sandariai – laikykite jį šaldytuve ir suvartokite turinį per dvi savaites. Gražiausiam vaizdui rekomenduojame naudoti kuo šviežesnius smidrus.
Skanaus!